Noże uniwersalne bądź wyspecjalizowane – do krojenia rybek, jarzyn i pieczywa. Jakiego typu noże należy mieć w kuchni, aby krajanie, siekanie a także obieranie było przyjemne?

Źródło: http://www.flickr.com
Nóż towarzyszy człekom od prehistorycznych czasów. Najpierw był to wyostrzony kawałek kamienia, który to z czasem zamieniony został przez noże z metalu. Na początku służył człowiekowi jako broń, następnie zaczęto go używać w trakcie obróbki pożywienia. Wybór kuchennych noży jest obecnie naprawdę olbrzymi. Przegląd rozpocznijmy od noża „szefa kuchni”. Jest to dość masywny nóż z obszerną klingą (to ten fragment z ostrzem) a także tak zwaną „brodą”, a więc częścią klingi wystającym poza rękojeść. Możesz używać go niemalże do wszystkiego: mięska, jarzyn, ryb.
Czy przedstawiany tekst jest Twoim zdaniem fascynujący? Jeżeli tak, to wejdź również na pomocne materiały (https://www.produktypremium.com/kategoria-produktu/grille/elektryczne/), które okażą się bardzo użyteczne.
Ze względu na rozmiar bywa jednakże kłopotliwy dla osób niewprawionych lub drobnych. Dla nich lepszy może być nóż wielozadaniowy, z nieco węższą klingą.

Źródło: http://www.flickr.com
Bardzo zróżnicowane rozmiary oraz kształty mają natomiast noże do prac specjalnych. Najdłuższy jest nóż do pieczywa – bez trudu go rozpoznasz po ząbkowanym ostrzu. Doskonale poradzi sobie nawet z kruchą skórką świeżo upieczonego pieczywa. Do jarzyn i owoców służy nieduży nóż z prostym ostrzem (przykładowo do jabłuszek) albo ostrzem ząbkowanym (m.in. do krojenia twardych jarzyn). Noże do filetowania ryb oraz mięsa – czynności rozpatrywanej za pewną z najtrudniejszych w sztuce kulinarnej, będą mieć dosyć wąską, lecz sztywną klingę.
Wytwórcy oferują również coraz więcej noży o jeszcze węższej specjalizacji, na przykład do serów bądź skrobania ryb. Mogą się okazać nadzwyczaj przydatne, jeżeli dany towar często gości na naszym stole.