Czy prosto otworzyć winnicę? Jak to można zrobić? Czy to właściwie możliwe?

Pamięta to każdy z nas, że jeszcze jakiś czas temu polskie wino kojarzyło się nie najlepiej. Bardziej to były skojarzenia najtańszego wina niż lepszej jakości trunku. Na szczęście aktualnie jest całkowicie inaczej, a winiarstwo w naszym kraju przeżywa najprawdziwszą drugą młodość. Spora liczba osób zastanawia się nad otworzeniem własnej winnicy. Czy to dobry pomysł i czy to w ogóle do zrealizowania?

Winiarnia winnica
najbardziej pokaźna ilość winnic w Polsce znajduje się na południu Polski. Szczególnie są to województwa tj. małopolskie, podkarpackie i lubuskie. W wielu z nich tradycja winiarstwa sięga zamierzchłych czasów. Nie znaczy to jednakowoż, iż nie ma winnic w pozostałych częściach Polski. Dobrym przykładem winiarnia Wrocław. Uprawa winorośli wymaga specjalnych warunków, właściwego nasłonecznienia. Stąd też, niezwykle ważną kwestią podczas zakładania winnicy jest odpowiednia działka. Najbardziej dopasowaną lokalizacją jest ziemia lekko pochylona w kierunku na południe, jaka jest położona nie wyżej niż 350 metrów n.p.m.

Najlepiej jeśli taka działka jest jednocześnie osłonięta od zachodu, bo jest wtedy korzystniej chroniona przed wiatrem oraz burzami. Najlepsza gleba jest gliniasta, z pewnością faktycznie nie można zakładać winnicy na terenach podmokłych. Glebę pod winnicę trzeba bardzo odpowiednio przygotować. Ziemia tak więc powinna być nawożona wapnem oraz obornikiem. Winorośl preferuje glebę wzbogaconą w azot.

Żeby nie robić zbyt kosztownych błędów najbardziej korzystnie w kwestii zakładania winnicy odezwać się do doenologa. Jesteśmy w stanie też spytać się o poradę właścicieli już działających winnic. Dzięki radom specjalistów możemy uniknąć określonych początkowych błędów, a co więcej zwiększyć szansę, iż nasze wino będzie naprawdę smakowitym trunkiem.

Bardzo istotną czynnością jest dobór odpowiednich sadzonek oraz odmian winogronu. W naszym klimacie z pewnością najlepiej pasują odmiany odporne na chłód, jak Bianca czy Seyval Blanc. Są wytrzymałe na różnorodne, czasem bardzo złe warunki atmosferyczne. Pamiętając o takich podstawach możemy być pewni, iż nasza inicjatywa jest w stanie rzeczywiście się udać, nasze wino będzie smaczne, a klienci będą polecać naszą markę jako godną polecenia.